10 Mayıs Salı günü Prof. Dr. Hans Rosling’i dinledim.  Dinledim demek eksik kalır.  Show gibi olan sunumunu  seyrettim demek daha uygun.
YKB Akademisi’nin konuğu olarak gelen  Prof.Dr. Hans Rosling,  Dünyanın en etkili 100 küresel düşünürü arasında gösteriliyor. ‘İstatistik gurusu’ olan bu İsveçli bilim adamının dünkü konuşmasının başlığı  “Dünyaya Bulgular Üzerinden Bakış”  dı. Sadece Türkiye’nin değil Dünya ülkelerinin geçmişlerine ve geleceklerine ilişkin çok önemli tespitlerde bulundu. 
Basında tespitleriyle ilgili çok haber yayınlandı. İnternet üstünden bunlara erişmek mümkün. Benim bu yazıda sizlerle paylaşmak istediğim konu, istatistiklerin sunumundaki görsellik ve anlaşılırlık düzeyi. 
Sunum boyunca işte İstatistik budur dedim. Nüfus istatistikleri ve önemli ekonomik göstergeler yatay ve dikey eksenler üzerinde gösterilirken, grafiğin içindeki alanda  ülkelerin  bu değişkenlere göre konumları,  irili ufaklı balonlarla temsil edilmiş.
Buraya kadar alışılagelmiş bir gösterim şekli olduğunu düşünebilirsiniz.  Alışılmadık yanı ise bu grafikler içinde yer alan anlamlı, bilgilendirici animasyonlar.
Örneğin yıllar içinde hangi ülke hangi konuma  kayıyor?  Daha iyiye mi,  kötüye mi gittiğini bir anda hareketlenen ülke baloncuklarından takip edebiliyorsunuz. Ülkeleri temsil eden irili ufaklı balonlar, zaman çubuğu  ilerledikçe, yani yıllar geçmişten geleceğe doğru kaydırıldıkça;  yukarı, sağa, sola doğru değişiyor. Bu değişim  ilgili değişken verisi olan tüm ülkeler için aynı anda izlenebiliyor. Hayal edebiliyor musunuz? Bir anda grafik üstünde bir sürü ülke baloncuğu hareket halinde yükseliyor kayıyor ve ülkelerin zaman içindeki değişimleri karşılaştırmalı olarak izlenebiliyor.
Örneğin, Türkiye herhangi bir değişken çiftinde yukarı ama daha yavaş ilerlerken bir de bakıyorsunuz başka bir ülke önce onu yakından takip ederke, sonradan  sağına veya soluna kayıyor. 
Görselliği,  yazıya dökerek sizlerin tümünü hayal etmesini istemek haksızlık olur biliyorum. Ancak benim vurgulamak istediğim konu istatistiğin ne kadar kullanıcı dostu olabileceği.  Arka planda çok emek olmasına rağmen, bulguların ilgili kişilere sunulurken ne kadar basit ve anlaşılabilir bir şekle dönüştürüldüğünü görmek  beni heyecanlandırdı.
Bu görsel sunumu için kullandığı  yazılım konusunda merakım artarken, bunu kendi çocuğuna yazdırmış  olduğunu  dile getirdi.
Ama şüphesiz bu görselliği hayal edip yazılımda elde edeceği çıktıyı tanımlayan  kişinin ustalığı bu yazılımı hazırlayandan daha önde diye düşünüyorum. 
Bilgilendirici, keyifli sunumun ardından ülkemizin durumu hakkında ve geçmişten geleceğe diğer ülkeler arasındaki  konumu hakkında edindiğim değerli bilgiler bir yana,  bu sunumun bende bıraktığı etkiyi  söyleyeyim. 
“İstatistik dersimin içeriğinde çok radikal değişiklikler  yapmak istiyorum.  2011 yılında yazılmış en güncel  kitaplardaki içeriğe bile uymak istemiyorum”

““Dünya’ya Bulgular Üzerinden Bakış” Prof. Dr. Hans Rosling YKB Akademi’si Konuğu”, yazısına 2 yorum yapıldı.

  1. Okay Güntekin

    Hocam yazınızı keyifle okudum, konuyla ilgili olarak Hans Rosling’in, ülkeler(ve nüfusları) bazında, 1810’dan günümüze, lifespan ve income karşılaştırmasını yaptığı, görselliği son derece yüksek grafik anlatımını aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.

    http://www.youtube.com/watch?v=jbkSRLYSojo&feature=youtube_gdata_player

  2. Şule Işınsu Özmen

    Teşekkürler Okay,
    Gerçekten çok etkileyici bir video.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir