Bugün blog sitem için yeni bir yayın döneminin başlangıcı olmasını ümit ediyorum. İlk kişisel web sitem  bundan yaklaşık 20 yıl öncesine dayanıyor. Şu andaki 4. versiyonu.  Bu versiyonunu sık sık blog yazısı yayınlamak amacıyla hazırlamıştık. Son birkaç yıldır bunu maalesef yapamadım. Ancak önümüzdeki günlerde sevgili öğrencilerim ve yazacağım konulara ilgi duyanlarla bilgilerimi ve fikirlerimi paylaşmayı arzu ediyorum.

Lafı uzatmayayım. Paylaşmak istediğim konuların  başında elbette e-ticaret var. Ayrıca Üniversitemin MBA programında büyük bir keyifle vermekte olduğum  İş Analitiği ve Araştırma Yöntemleri (Business Analytics and Research Methods) derslerimin konuları hakkında da yazmak istiyorum.

Bu hafta yazılarımla ilgili hazırlıklarıma başladım. Öncelikle Türkiye İstatistik Kurumu (tuik.gov.tr) sayfasından   

“Konularına Göre İstatistikler” sekmesinden,

“Bilim Teknoloji ve Bilgi Toplumu” bağlantısından, en son yıla ait

“Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırmaları” ile

“Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırmaları” dosyalarını bilgisayarımda ilgili klasöre kaydettim. Daha önce hazırlamış olduğum excel tablolarında analizler yapmak üzere, kendi formatımda düzenlemeye başladım.

Benzer şekilde Bankalararası Kart Merkezi (bkm.com.tr) sayfasından “Raporlar ve Yayınlar” sekmesinin en aşağısında yer alan “İnternetten Yapılan Kartlı Ödemeler” verilerini  ilk yayınlanmaya başladığı yıldan itibaren takip ediyorum. Bu arada her zaman BKM’nin  sayfasında yaptığı duyuruda belirttiği gibi “Raporlar BKM kaynak gösterilmeksizin yayınlanamaz”  kuralına uygun davranıyorum. Aynı şekilde TUİK kaynaklarını kullanırken de kaynak belirtiyorum. Hangi kaynak olursa olsun kullanılan kaynakları yazılarda, makalelerde ve konuşmalarada belirtmek çok önemli.  Sadece bir yazım kuralı değil, bu aynı zamanda değerli bir etik kuraldır.  

Yeni bir yayın dönemine başlarken yazılarımda akılda kalan bir mesaj vermek isterim. Bugünkünü de kaynak gösterme konusuyla bitireyim.

Kaynak göstermemek: “Aşırmak” Osmanlıca: “intihal etmek”. Başkasının eserinden parçalar alıp kendinin imiş gibi göstermek (Kaynak:  Türk Dil Kurumu) İngilizcesi ise “plagiarism”. Son yıllarda digitalleşmenin de sonucu, internette yayınlanan başta bilimsel çalışmalar olmak üzere blog yazılarına kadar alıntı derecesini ölçen programlar olduğunu da duymayanlara duyurmak isterim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir