Kobilife Temmuz 2011 Sayısı
10 Haziran 2011’de Pamukkale Üniversitesi İİBF İşletme bölümü
tarafından Denizli, Kınıklı’da İşletme Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Burak Haşıloğlu’nun yürütücüsü olduğu proje kapsamında “E-Pazarlama Bienali” adlı bir çalıştay düzenlendi. Davetli konuşmacı olarak yer aldığım çalıştay bir TUBITAK projesi çerçevesinde gerçekleştirildi.Kapsamı; İnternet’te pazarlama, e-posta ile pazarlama, “Ağızdan Ağıza Pazarlama” (WOMM:Word of Mouth Marketing), Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) temalarıydı. Amaç İnternet’te pazarlama stratejileri konusunda katılımcılara farkındalık yaratmak ve bilgilendirme çalışması yapmak olarak belirlenmiş. Ayrıca, proje çalışmaları esnasında yürütülen çeşitli araştırmalardan elde edilen sonuçların, Türkiye genelindeki ilgili araştırmacı ve uygulayıcılara, bu çalıştay ile ulaştırmak hedeflenmiş. Çalıştay’da sunulan bildiriler ve davetli konuşmacıların sunumları da bir kitapçık halinde yayınlanarak katılımcılara dağıtıldı.
E-Pazarlama, İnternetin işletmelere sunduğu en önemli fırsatlardan birisi. Üstelik artık gelip geçici bir moda olmadığının daha fazla farkına varılmış durumda. Fakat bu farkındalık artık yeterli değil. Bu işe bir an önce başlamak gerekiyor. Ancak kuralına uygun başlamak ve yürütmek şartıyla. Konferans esnasında katılımcı firmalar arasından elektronik pazarlama yapmaya başlayan, İnternet siteleri üstünden online mağazalarını açan, Web siteleri sayesinde yurtdışına açılarak ihracat yapan işletme yönetici ve sahiplerini görmek çok umut ve gurur vericiydi.
Bu bağlamda, örnek alınabilecek firmalardan ilki www.zumrutcam.com. Çalıştayda, firmanın sahibi ve Genel Müdürü Ahmet Gözüaçık ile tanışma ve firmanın faaliyetleriyle ilgili konuşma fırsatı bulduk. Başarılı şekilde yürüttükleri e-pazarlama çalışmalarıyla iç piyasaya yaptıkları satışlarının yanı sıra ihracat yaptıklarını dile getirdi. Siteleri incelenirse bunu nasıl başardıklarını anlamak zor değil. Başarılarını elbette sadece Web siteleri ve e-pazarlama faaliyetlerine atfetmek haksızlık olur. Arka tarafta lojistik ve diğer operasyonel süreçlerdeki titizliklerini, yurt dışından getirdikleri teknolojiyle ürettikleri cam eşyaları, şimdi söz konusu teknolojiyi aldıkları ülkeye bile ihraç ettiklerini haklı bir gurur ile ifade etti.
İşin e-pazarlama kısmıyla ilgili yaptıklarına dönersek, öncelikle siteleri üstünden çok genel bir değerlendirme yapmak isterim. Site görsellik, içerik ve navigasyon açısından amacına uygun ve dikkat çeken bir diğer önemli özelliği sitenin Türkçe dışında beş ayrı yabancı dilde hazırlanmış olması. Muhtemelen sitenin hangi dillerde yayında olacağı ihracat potansiyeli olan ülkelere göre karar verilmiş. Web sitelerinin her firma için, zaman içinde geliştirilmesi güncellenmesi ve teknolojinin getirdiği yenilikler dikkate alınarak yenilenmesi gerektiğini bu noktada bir kez daha vurgulamakta yarar var. Söz konusu Web sitesi bu firmaya uygun hazırlanmış olmakla beraber başka bir sektördeki firma için hatta aynı sektördeki başka bir firma için hazırlanacak benzer bir Web sitesi aynı başarıyı getirecek diye bir şart yok. Web siteleri yapılırken diğer başarılı Web sitelerinden örnek alınacak bile olsa, bir Web sitesi firmanın hem gerçek dünyadaki hem de sanal dünyadaki konumunu özgün biçimde ifade etmeli. Faaliyetleriyle paralele şekilde bir fonksiyonellik taşımalı, ürün ve hizmetlerini en doğru şekilde tanıtacak bir görsellikte olmalı.
Katılımcı firmalardan bir diğeri www.havlumtekstil.com sitesiyle sanal dünya’da yerini alan Havlum Tekstil Giyim firmasıydı. Sitede ürün fotoğraflarını ön plana çıkaran bu firmanın aynı zamanda Web ana sayfasından erişilen bir de online mağazaları bulunmakta. Online mağazalarının erişim adresi www.denizlihavlubornoz.com Online satışlara henüz birkaç ay önce başlamış olmalarına rağmen bu kanaldan satışlarından oldukça memnun kaldıklarını dile getirdiler. Bu çalıştayın onları e-ticaret konusunda daha da yüreklendirdiğine inanıyorum. E-pazarlamayla ilgili ilk aşamalardan biri olan online mağaza açarak, “e” araçları doğru zamanda şirketin amacına uygun biçimde kullanmaya başladıklarını düşünüyorum.
Bilişim Teknolojileri Yöneticisi ile tanışma fırsatı bulduğum diğer bir firma ise www.evteks.com firmasıydı. Firmanın aynı zamanda çok başarılı bulduğum www.turkishtowels.net sitesi de var. Yukarda yer verdiğim firmalarda olduğu gibi sitelerini henüz çok detaylı inceleme fırsatı bulamadığım bu firmaların sanal dünya’daki konumlandırmalarını ve faaliyetlerini zaman içinde daha detaylı inceleyeceğim.
Çalıştay’da e-pazarlama ve e-ticaret konusunda bilgilerini artırmak isteyen çeşitli sektörlerde iş yapan ve firma yöneticileri ile tanışma ve konuşma fırsatı buldum. www.modazula.com, www.yavuzambalaj.com bunlar arasında.
Yazı uzunluğunun sınırını aşmamak adına söz edemediğim diğer firmalar hakkında bilgilendirmeye ve “e-pazarlama” konularında yapılması gereken çalışmalara yer vermeye gelecek sayılarda devam edeceğim.
Bir cevap yazın