Web sitesinin tasarımı, kurulumu ve yönetim süreci bu hizmetleri sunan firmalar tarafından bazen çok kolay olarak lanse edilmesine rağmen özellikle KOBİ’ler için bunun her zaman kolay bir süreç olmadığı görülmektedir. Sürecin başından sonuna çok sayıda teknik ve idari kararlar gerektirir. Bu durum, KOBİ’lerin teknik bilgi eksikliğinden dolayı karar verme süreçlerini zora sokmaktadır. Bu tarz hizmetler için bir yandan bin TL ve katları şeklinde maliyetler çıkarılırken, 2008 yılı içinde bile 100 TL’den başlayan fiyatlar, hatta bedava tasarım teklif edilmektedir. 30 dakikada web sitesi yaptırmayı öneren çözüm paketleri söz konusudur. Bu süreci basit gösteren yaklaşımlar ne derece doğru olabilir?  Kurumsal kimliğinizi yansıtmak, hedef kitlenize erişmek veya güvenli bir sanal mağaza kurmak istemeniz durumunda böyle bir çözüm ne kadar gerçekçi olabilir? Pahalı olanın iyi olma garantisi elbette yoktur ancak bu adım, e-ticaret ve e-dönüşüm sürecinin önemli bir adımıdır. Fiyatı dışında kararı etkileyen çok sayıda kriter vardır. İşte  basit gibi görünen veya gösterilen işin aslında ne denli emek yoğun ve özenle yapılması gerektiği aşağıda ortaya konmaktadır.

   Web sitesi kurma, barındırma ve yönetme konusunda iş sahiplerinin ve yönetimin vermesi gereken kararlar her işletme için kolay olmasa da, isabetli karar verebilmek için ihtiyaç duydukları bilgiye erişmeleri internetin ilk ortaya çıktığı dönemlere göre daha kolaydır. Çünkü sektör büyümüş, bu hizmetleri veren firmalar çoğalıp çeşitlenmiştir. Çözüm firmaları kendi sitelerinde daha anlaşılır, karmaşık teknik detaylardan arınmış içerik sunarak müşterilerini bilgilendirmeye, ürün ve hizmetlerini firmalara göre özelleştirmeye başlamışlardır.

 
Web sitesi kurulumu en az teknik bilgi ve beceri kadar üretim ve pazarlama yönetimi bilgi ve becerisi gerektirir.

Teknik konularla ilgili atılması gereken adımlar:
 Alan adı seçimi ve tescili.
 Web sitesi barındırma hizmetinin alınması.
 Web sitesinin tasarımı, yayınlanması ve işleyişinin sağlanması.

 Sürecin teknik adımlarla ilgili kararlar karmaşık görünse de idari yönden verilmesi gereken kararlar çok daha kapsamlıdır. Site içeriğinin, tüm bağlantı, sekme ve simgelerin, metin, grafik, ses, fotoğraf,   resim ve diğer tüm görsellerin nasıl ve hangi amaçla  sitede yer alması gerektiğine veya gerekmediğine yöneticilerin karar vermesi gerekir. Örneğin sitede; hakkımızda, sıkça sorulan sorular, arama kutucuğu veya site haritası olması anlam taşırken, bir hava durumunun veya döviz kurlarının her sitede yer alması gerekmeyebilir. Bazı iş modelleri için de döviz kurlarının sitede yer almaması eksiklik sayılabilir.  İşte bu nedenlerle web sitesi tasarımı ve kurulumunda en az teknik uzmanlar kadar işin üretim ve pazarlama boyutunu bilen, siteyi ziyaret etmesi muhtemel ziyaretçilerin istek ve beklentilerini öngören uzmanlara ihtiyaç vardır. Web sitesi hazırlatmak isteyen firma sahibinin veya idari kadronun site kurma ve barındırma konusunda teknik bilgiye sahip olup olmaması çok kritik değildir. Ama bu kişilerin firmayı, ürettiği ürün ve hizmetleri ve hangi müşterilere ne sunduğunu bilen yönetici veya çalışanlardan oluşması daha önemlidir. Bu işle ilgili firma içinden ve hizmet alınacak firma temsilcilerinden oluşan web sitesi geliştirme ve yönetme ekibi kurulması en uygun olanıdır. 

Web Sitesi  Kurma Amacı

Web sitesinin amacı sadece tanıtım amaçlı olabileceği gibi, en ileri seviyede e-uygulamaların kullanıldığı alım satım veya diğer etkileşimli işlemlerin gerçekleştirileceği bir platform sağlamak olabilir. Bu nedenle önce web sitesinin amacının belirlenmesi gerekir. Sitenin içinde hangi bilgilerin yer alacağı hangi işlevsel ve görsel özelliklere sahip olacağı, site içi gezintide hangi patikaların kullanılacağı, site içi aramayı kolaylaştırıcı unsurların neler olacağı ve sahip olması gereken kullanıcı dostu özellikler, etkileşimli uygulamalar sitenin planlama aşamasında netleştirilmelidir.

Amaç;
• Web üstünde tanıtım amaçlı broşür benzeri web sayfaları sunmak mı?
• Internet üstünden e-ticaret yapmak mı?
o Ürün ve hizmet pazarlaması, sipariş kabul
o Satış, ödeme kabul etme, kredi kartı işlemleri 
o Sipariş takip, çevrim içi (online) müşteri desteği
• Parola ve şifre ile Web sitesine erişerek işlem yapmak mı?
o Müşteriler, tedarikçiler ve  iş ortaklarının birlikte iş yapacakları bir platform mu?
o İnternet üstünden ne derece yoğun bir iş trafiği bekleniyor?
o Ürün, işlem hizmet sayısının ve çeşitliliğinin  ne kadar olacağı öngörülüyor.
o Site içinde arama özelliği ve benzeri ktirik süreçler nedir?  
o Site içi arma süreci hangi arama kriterlerine göre yapılandırılacak? Ziyaretçiler için anlamlı olan arama kriterleri nedir?

Amaca ilişkin tüm bu kararlar, sadece teknik ekibe bırakılmadan firmanın yönetiminde olan kişilerce sorgulanmalıdır.  Teknik ekibin ise bu soruların alternatif çözümlerini gündeme getirecek kapasitede olması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir