Kobilife Ocak 2011 Sayısı
2010 yılı boyunca e-Dünya’da KOBİ’leri ilgilendiren çeşitli etkinliklerden ve  gelişmelerden söz etmiştik. Özellikle son iki ay içinde yapılan etkinlikler adeta tüm yıl yapılan etkinliklerin özeti gibiydi.  2011 yılının ilk ayında alışılagelmiş bir şekilde ben de geçmiş yıla dair bir değerlendirme yapmak istiyorum. Bu değerlendirmeyi, yılın son ayında  katıldığım bazı etkinliker üzerinden yapmak niyetindeyim.  Amacım, bu şekilde “e” dünyada KOBİ’leri ilgilendiren gelişmeleri sizlerle  paylaşmak.
Yazıyı kaleme almadan bir gün önce M-GEN Gelecek Planlama Merkezi’nin (http://www.m-gen.biz) eğitimcileriyle düzenlediği bir toplantıdaydım. M-GEN, Kişisel-Kurumsal Gelişim – Gelecek Planlama Eğitim ve Danışmanlığı yapan bir kurum.  Ana temasının gelecek ve yenilikler olması dolayısıyla “Tablet Seminer” adı altında çeşitli eğitimler verilmekte. E-ticaret eğitimleri konusunda 2011 yılında benim de  destek vereceğim merkez, eğitimin  sunuş biçimini farklılaştırma amacında. Bilgi çağında bilişim teknolojileri, özellikle internet erişimi olan akıllı cihazlar ve uygulamalar sayesinde bilgiye erişim ve bilgi edinme şekli değişiyor.  Artık, daha işe yarar bilgiye, daha hızlı, daha ekonomik bir biçimde ve en önemlisi daha az zaman ayırarak erişme ihtiyacı var. Bireylerin  ve kurumların gelecekte eğitim taleplerini bu yönde şekillendireceği öngörülmekte. Az ama öz, aynı zamanda işe yarayan, hemen kullanabilecekleri  bilgilerin kendilerine sunulmasını  talep etmeleri bekleniyor.  Aynen KOBİ’lerin işe yarayan, bir ihtiyacı karşılayan ürün veya hizmetleri, daha uygun koşullarda, daha hızlı ve daha fiyat/kalite dengesine göre sunması gibi.
Günümüzde zamanın değeri çok arttı. Eğitimlere harcanan zamanın daha ekonomik kullanılması gerekiyor. Eğer ihtiyaç varsa  eğitim sürecinin,  mekandan da bağımsız olması gerekiyor. Diğer bir ifadeyle uzaktan eğitim programlarının  lise ve üniversite eğitiminde, yaşam boyu öğrenimde ve kurum eğitimlerinde  dikkate alınması gerekir. İşgücünün verimli ve etkin kullanılmasının öneminden dolayı bu işgücünün eğitilmesi esnasında işletmenin iş süreçlerinin aksamaması önemli.
 Birkaç gün önce gerçekleştirilen  e-konularla ilgili bir diğer etkinlik uzaktan eğitim, e-öğrenme seminer ve çalıştayıydı.  Bu konuda dünyanın önde gelen isimlerinden biri olan Badrul Khan’ın yönettiği çalıştay’da uzaktan eğitimin “e” dünyanın ve özellikle eğitimde farklılaşan ihtiyaçların nasıl karşılanacağı tartışıldı. E-öğrenmenin önümüzdeki dönemlerde gelişmesi bekleniyor. KOBİ’lerin bu konuda bilgi sahibi olmalarında yarar var. Gerek eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, gerek bu sektörde tedarikçi olma potansiyeline sahip olmaları nedeniyle. Uzaktan eğitim bir sektör,  ve bu sektörün oyuncuları sadece eğitimi alanlar ve verenler değil. Yazılımcılardan tutun da pedagoji uzmanları, animasyon ve oyun yazılımcıları, ders içerik tasarımcıları, online ders yürütücü eğitmenler, web arayüz tasarımcıları, uzaktan eğitim platform sağlayıcıları, mobil uygulama yazılımcıları  ve benzeri çok sayıda iş ve görev üstlenmesi gereken kişi ve işletmeler  söz konusu. Bir yandan eğitim sürelerinin azaltılması ihtiyaç haline gelirken, genel içerikli eğitimlerden ziyade,  kişilere ve kurumlara özelleştirilen, kişiselleştirilen, mecra bağımsız farklı eğitim içeriklerinin geliştirilmesi gerekiyor. Kurumlar kendi eğitim portallarını açarak kendi akademilerini oluşturuyor.  İnternet üstünden  cihaz bağımsız, yani sadece bilgisayar üstünden değil mobil iletişim araçları üstünden sunulan ürün ve hizmetler  nasıl ön plana çıkacaksa eğitim ve kitap içeriklerinin sunumunun da bu yönde gelişeceği bekleniyor. 
Yeni  iş kurallarından yıl boyunca sıkça söz ettik. Zamandan ve mekandan bağımsız süreçler çok önemli. Hızlı üretim, hızlı pazarlama,, müşteriye hızlı erişim zaman boyutunun önemini artırıken işlemlerin, süreçlerin mekandan bağımsız yürümesi çok önemli . Bir işyerinin genel müdürlüğünün ya da merkezinin üretimin yapıldığı yerde olma şartı yok. Kablolu, kablosuz ağlarla birbirine bağlı, konuşan donanım ve yazılımlar iş süreçlerinin kesintisiz biçimde yürütülmesini sağlıyor. 

Sadece kablolu ve kablosuz ağların değil,  sosyal ağların önemi geçtiğimiz yıl daha çok arttı. Bu ağlar üstünden KOBİ’leri yakından ilgilendiren ticari uygulamalarda işletmeler ve müşterileri için anlamlı bir fayda artışı beraberinde geldi.  Planlanması gereken önemli “e-işler” arasında sosyal mecraları kullanma becerisini edinmek var.  Sosyal Mecraların durumunu ve geleceğini tartıştığımız bir diğer etkinlik için geçtiğimiz günlerde İzmir’de Yaşar Üniversitesi’ndeydik. İletişimin; etkileşimli yani karşılıklı, paylaşımlı ve sunulan mesajın hızlı yaygınlaşmasını sağlayan bu sosyal ağların pazarlama iletişimi için değeri ve önemi dile getirildi. Olumlu yanlarının yanısıra, iyi yönetilemediği durumda ise işletmelere ne gibi olumsuzluklar yaşatabileceği bir gerçek. Sonuçta KOBİ’ler her yenilik gibi bu yenilikten nasıl fayda yaratacağına ve işletmesine sağlayacağı katkıyı önce planlamalı. Konunun uzmanı olan, sosyal mecralarda pazarlama iletişim hizmeti sunan girişimler ile bu yeni ama etkili mecrayı yine o mecranın doğasına ve kuralına uygun kullanmayı araştırmalı ve öğrenmeli.
Tüm bunları tek bir kelimeyle özetlemek gerekirse KOBİ’lere 2011 yılı için en önemli tavsiyem şudur. “E-Vizyon sahibi olmaları. Bellki  sizlere klişe gelen vizyonerlik, e-dünya için çok daha anlamlı. Çünkü e-dünya ile ilgili bir vizyon geliştirmek, ticari yaşamı sürdürebilmek ve rekabet edebilmek için şart. Bu şartı yerine getirmek demek e-dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip etmek anlamına geliyor. Bunları kendi işlerinizi sürdürmek, pazarlama süreçlerinizi iyileştirmek için nasıl kullanabileceğiniz üstünde kafa yormak sizi “e-vizyoner” biri haline getirecektir.  Diğer bir ifadeyle günü kurtarmak için ayrılan zamanın bir bölümünü  çok yakın geleceğiniz kurtarmak  için ayırmak lazım.
2011 yılında e-vizyonunuzda  bir sıçrama yaşamanız dileğiyle tüm okurlara mutlu, sağlıklı ve bereketli bir yıl diliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir